STREI CHURCH

Localitatea Strei, menționată încă din secolul XIII, păstrează una dintre cele mai vechi ctitorii ortodoxe, construită din zidărie, Biserica Strei aflată în județul Hunedoara. În România, majoritatea bisericilor de rit ortodox sunt construite din lemn, acest material fiind cel mai accesibil în zonele rurale.

Accesul la Biserica Strei este un pic mai greu de observat, trebuie sa ieșiți din drumul principal, asfaltat. Un indicator va îndreaptă pe o stradă laterală, îngustă. În capătul străzii veți găsi cimitirul vechi și biserica de piatră.

Perioada construirii – Biserica Strei a fost ridicată la sfârșitul secolului XIII, într-o perioadă când ritul ortodox nu era încă recunoscut în Țara Românească. Biserica adăpostește o frumoasă pictură murală, realizată de iscusitul pictor Grozie, datată din perioada construcției.

Acoperișul corpului principal al bisericii este din șindrilă (învelitoare din lemn tratat), material folosit la majoritatea clădirilor din spațiul românesc, până în urma cu aproximativ 100 de ani.

Turnul impunător al bisericii are o frumoasă învelitoare din piatră dispusă conic și este decorat la partea superioară cu o friză în zigzag.

Biserica se găsește pe lista monumentelor de patrimoniu a României.

MORE DETAILS ABOUT THE LOCATION:

  • Biserica Strei se află în satul omonim, la o distanță de 14 kilometri de Simeria, pe drumul național 66, aproape de cunoscuta Biserica de piatră din Densuș și de orașul Călan, în județul Hunedoara.
  • Satul Strei se află situat pe malul stâng al râului Strei, biserica fiind construită în mijlocul vechiului cimitir al satului.

PHOTO GALLERY

LOCATION