Places from another world

Țara Hațegului este un ținut istoric și etnografic din colțul de sud-vest al Transilvaniei în județul Hunedoara, un tărâm special, în care se împletește istoria, cu tradiția și cu peisajul de basm și unde puteți vizita numeroase obiective turistice.

Tara Hategului

Țara Hațegului cuprinde depresiunea cu același nume, dar în „zona de influență” a ei se afla și așezările situate pe cursul superior al Streiului, până la vărsarea acestuia în Mureș. Țara Hațegului este una dintre microregiunile cu cea mai mare încărcătură istorică din România, aici găsindu-se câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură și arheologie din țară, dar și o mulțime de alte obiective turistice.

Mănăstirea Prislop

Prislop Monastery

Așezată într-o poiană, înconjurată de un peisaj mirific, Mănăstirea Prislop se află la 13 km de Hațeg și este unul dintre cele mai importante locații din categoria obiective turistice din Țara Hațegului. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania.

Rezervația Zimbrii Hațeg

Reserve Bison Hațeg

Rezervația de zimbri Hațeg e unul dintre puținele locuri unde mai poți admira aceste animale impunătoare și rare în același timp. În Pădurea Slivuț din apropierea orașului Hațeg (județul Hunedoara) trăiesc în pace câteva exemplare de zimbri.

Barajul Gura Apelor

The Gura Apelor Dam

Barajul Gura Apelor, construit în munte, la aproximativ 40 de km de Hațeg, este cel mai mare baraj de anrocamente din Europa. Construcția barajului a început în 1975. Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălțime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops.

Biserica Densuș

Densuș Church

La Biserica Densuș, județul Hunedoara este o biserică “…bizara, făcută din marmuri și coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care susțin îngusta turlă e o stelă romană purtând numele lui Longinus. E o marmură cu o inscripție elegantă, luminoasă, frumoasă precum o statuie.” (George Călinescu).

Vârful Retezat

The Retezat Peak

Un masiv fascinant. Aici a fost creat, în 1935, un Parc Național, incluzând o rezervație științifică. Parcul a fost declarat recent Rezervație a biosferei, intrând astfel în patrimoniul umanității, trebuind a fi protejat ca atare.

Lacul Bucura

Bucura Lake

Lacul Bucura este cel mai impunător lac alpin din Carpații românești este situat în căldarea ce-i poartă numele, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, orientat în direcția nord – sud, la altitudinea de 2040 m. Suprafața lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul de 625000 m3. 

Biserica Santamaria Orlea

Sîntămăria-Orlea Church

În categoria obiective turistice găsim și biserica Sîntămăria-Orlea, care se găsește chiar la intrarea în sat (dinspre Hațeg) a fost construită în secolul XIII, în stil romanic târziu. În interiorul bisericii încă mai găsim pictura originală, de o valoare artistica inestimabilă. A fost construită în stilul cistercian al epocii romanice târzii.

Castelul Corvinilor

Corvin Castle

Simbolul acestui ținut, Castelul Corvinilor din Hunedoara a rămas o construcție inedită și somptuoasă, una dintre cele mai apreciate din Europa. Oferă un spectacol arhitectonic veritabil, îmbinând armonios elemente gotice, neogotice, renascentiste și baroce.

Cetatea Mălăiești

Mălăiești Stronghold

Este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Mălăiești, comuna Sălașu de Sus. Cetatea de la Malaiești a aparținut familiei Sărăcin și avea rol de apărare în conflictele dintre nobilii locali.

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Hațeg Country Dinosaurs Geopark

Este un teritoriu UNESCO membru în rețelele Globală și Europeană a Geoparcurilor care cuprinde toată Țara Hațegului și care conține valori geologice extraordinare, precum și valori naturale și culturale.

Parcul Național Retezat

Retezat National Park

A fost înființat în anul 1935 la inițiativa lui Alexandru Borza și Emil Racoviţă, fiind astfel primul parc național din România. Acesta se evidențiază îndeosebi prin relieful glaciar unic în Carpații românești, cu peste 20 de vârfuri mai mari 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) și cel mai adânc (Zănoaga).

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost capitala Daciei romane, situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei.

Cetatea Colț

Colț Stronghold

Cetatea Colț datează de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitorită de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendefy. Cetatea se află pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara pe DJ 686, la intrarea pe valea Raușorului și la 3 km distanță de satul Râu de Mori.

Cetatea Deva

Deva Citadel

Cetatea Deva are o datare sigură: anul 1269. Urme mai vechi descoperite în acest loc duc însă firul viețuirii până în zorii istoriei umane, apoi în perioada statului dac și stăpânirii romane.

Mănăstirea Colț

Colț Monastery

Au fost vremuri, în Evul Mediu, când Mănăstirea Colț nu era un simplu lăcaș de cult. Pe atunci jafurile și atacurile erau foarte frecvente. Și de aceea mănăstirea avea un turn fortificat, unde călugării păstrau obiecte de valoare și se adăposteau în caz de pericol.

Casa Vulcanilor

House of Volcanoes

Casa Vulcanilor se află la 3 km de Biserica Sf. Nicolae din Densuș, spre satul Ștei, la 300m de șosea. Este un loc unde puteți afla despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 72 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș.

Casa dinozaurilor pitici

House of Small Dinosaurs

Casa Dinozaurilor Pitici deschide traseul Valea Dinozaurilor, adică locurile unde baronul Frantz Nopcsa a descoperit pentru prima oară dinozaurii din Transilvania, acum mai mult de 100 de ani.

Geoparcul Dinozaurilor Sânpetru

Sânpetru Dinosaurs Geopark

În urma cu mai bine de 70 de milioane de ani Țara Hațegului era o insulă tropicală în mijlocul oceanului Tethys, populată de dinozauri. Urmele lor, descoperite la Sânpetru și în împrejurimi, constituie un patrimoniu geologic foarte important. 

Muzeul Țării Hațegului

Deși clădirea care adăpostește acest muzeu nu sugerează nimic din tradiția locului, exponatele pe care le veți găsi aici vă vor ajuta să înțelegeți mai bine arta populară tradițională din această zonă.

Muzeul Satului Hațegan

La Peșteana, peste drum de biserica medievală, într-o casă tradițională din lemn, unul dintre localnici, Nenea Antonică, a strâns obiecte din lumea veche a satului. Puteți vedea în colecția sa lucruri inedite și mai ales puteți descoperi din ingeniozitatea sătenilor de a confecționa.

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa

Sarmizegetusa’s Archaeology Museum

Colecția muzeală este situată vizavi de situl arheologic și cuprinde ceramică romană, tehnică militară, instrumente, obiecte din viața de zi cu zi și numismatică.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Cetatea Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei pre-romane și cel mai important centru militar, politic și religios. Se estimează că a fost ridicată în secolele III – II î. Hr. Se află în Munții Orăștiei și este considerată centrul spiritual al dacilor.

Cascada Lolaia

Lolaia Waterfall

Cascada Lolaia se află în partea nordică a munților Retezat, la altitudinea de 1050 de metri. Formată în valea Nucșoara din apele râurilor Pietrele, Valea Rea, Stânișoara și Galeșu.

Râușor

Râușor Sky Resort

Zona de agrement Râușor se găsește la cca 35 km distanță față de Pensiunea Retezat. Accesul se face prin localitățile Brazi, Râu de Mori, Suseni și trece pe lângă Cetatea Colț. Valea Râușorului pe lângă care urcă drumul este paralelă cu Râul Mare.

Peștera Șura Mare

Șura Mare Cave

Deschiderea peșterii, monumentală, de aproape 40 m înălțime și 12 m lățime la bază, rivalizează cu intrările din mult mai cunoscutele Cetățile Ponorului sau Peștera Huda lui Papară.

Tăul fără fund

Mlaștina de la Peșteana (Com. Densuș, Țara Hațegului), rezervație botanică, areal protejat de categoria a IV-a, în suprafață de 2 ha, amplasată pe teritoriul satului Peșteana, reprezintă o colmatare subrecanta prin sfagmatizare a unui lac preistocenic.

Curtea nobiliara Salasul de Sus

The Noble Court of Sălașul de Sus

Curtea nobiliară Sălașul de Sus a fost construită în Evul Mediu și târziu reprezintă reședința cnejilor Candres. Nobilul din aceste ținuturi avea deja o cetate la Mălăiești, unde se putea retrage în caz de pericol.

Biserica Strei

Strei Church

Localitatea Strei, menționată încă din secolul XIII, păstrează una dintre cele mai vechi ctitorii ortodoxe, construită din zidărie. În România, majoritatea bisericilor de rit ortodox sunt construite din lemn, acest material fiind cel mai accesibil în zonele rurale.

Biserica Sanpetru

Sânpetru Church

Este o construcție medievală cu o formă simplă și foarte puține detalii decorative.
Impresionant este faptul că în zidurile bisericii au fost prinse, bucăți din ruinele romane din apropiere.

Biserica Ostrov

Ostrov Church

Localitatea este așezată în sud-vestul Hațegului (jud. Hunedoara), pe vechea șosea romană care făcea legătura dintre Sarmizegetusa și locul ieșirii Streiului din depresiune. Și-a primit numele de la poziția înconjurată de cursul Râului Mare și Apei Borii.

Conacul Berthelot

Berthelot Mansion

Își trage denumirea de la numele generalului francez Henri Berthelot, care poseda acolo o reședință și un teren agricol primite de la regele Ferdinand I și de la Regina Maria a României, drept recunoștință la contribuția armatei franceze la eliberarea României.

Pârvești Church

Este o biserică țărănească construită în stil medieval. Deși a fost ridicată mai târziu, în epoca modernă, meșterii care au clădit-o au păstrat tradiția bisericilor medievale din zonă.

Turnul Răchitovei

The Tower of Răchitova

Ca și în cazul altor fortificații ridicate de nobilii locali din zonă, și la Răchitova a fost construit pentru început doar un turn-locuință din piatră. Cu timpul însă, alte cetăți din Țara Hațegului au fost întărite cu ziduri de incintă.

Turnul Crivadiei

The Tower of Crivadia

Dacă vă continuați drumul dinspre localitatea Pui spre Petroșani pe partea stângă a drumului, în apropiere de satul Crivadia, comuna Bănița, veți vedea un turn circular situat pe o colină.

Parcul Național Grădiștea Muncelului - Cioclovina

Grădiștea Muncelului – Cioclovina National Park

Reprezintă o arie naturală protejată cu statut de parc natural, al cărei scop este protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic sau pedologic.