SÂNPETRU CHURCH

Biserica Sânpetru este o construcție medievală cu o formă simplă și foarte puține detalii decorative.

Impresionant este faptul că în zidurile bisericii au fost prinse, bucăți din ruinele romane din apropiere.
Cea mai deosebită dintre aceste pietre romane este altarul din marmură de la intrarea în Biserica Sânpetru. Se spune că acesta a fost adus de la un templu roman.

Din inscripția în latină a altarului aflăm și o poveste interesantă. Se pare că altarul antic fusese închinat lui Silvanus, zeul roman al pădurilor, și a fost ridicat de un funcționar de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, drept mulțumire pentru că fusese înaintat în grad.

MORE DETAILS ABOUT THE LOCATION:

  • Biserica Sânpetru este așezată la limita zonei piemontale, a satului Sânpetru (com. Sântămăria-Orlea) și se înscrie în categoria puținelor localități hunedorene cu nume de sfinți. Denumirea acesteia pare să derive de la hramul „Sfântului Apostol Petru”, purtat de o veche biserică de lemn, peste care, la cumpăna sec XIV-XV, s-a ridicat actualul lăcaș de cult, fostă capelă de curte a uneia dintre familiile românești de „Zenthpeterfalua”, atestate în 1411.
  • Biserica Sânpetru, din județul Hunedoara, se numără printre cele mai vechi monumente românești de zid păstrate în Transilvania. A fost construită în secolul XIV.

PHOTO GALLERY

LOCATION