BUCURA LAKE

Lacul Bucura este cel mai impunător lac alpin din Carpații românești, situat în căldarea ce-i poartă numele, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, orientat în direcția nord – sud, la altitudinea de 2040 m.

Suprafața lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul de 625000 m3. Adâncimea maximă a apei este de 15,5 m, ea realizându-se în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac, mai aproape de malul opus și spre mijloc.

Lacul Bucura este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secunda. Populația piscicola este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale.

Accesul la lac: din șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, 35 km drum asfaltat. De aici pe drumul forestier ce se oprește la Dracșanu pe o distanță de 14 km. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lapușnicului Mare, până la Gura Bucurii, și trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Lacul Bucura. De la Gura Zlata, prin Cioaca Aradeșului, Poarta Bucurii, lacul Bucura.

MORE DETAILS ABOUT THE LOCATION:

  • Ca amplasare, Lacul Bucura se află între vârful Peleaga și Șaua Bucurei din munții Retezat.
  • Dacă nu ai fost până acum la Lacul Bucura, trebuie să știi că punctul de plecare spre lacul glaciar este Hațeg, unde se poate ajunge cu mașina. Mai departe, poți continua drumul – tot cu mașina – până la Poiana Pelegii, unde vei găsi o parcare suficient de mare.
  • De aici și până la Lacul Bucura vei urca pe munte, preț de vreo două ore.

PHOTO GALLERY

LOCATION