CETATEA MĂLĂIEȘTI

Cetatea Mălăiești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Mălăiești, comuna Sălașu de Sus. Cetatea de la Malaiești a aparținut familiei Sărăcin și avea rol de apărare în conflictele dintre nobilii locali.

La sfârșitul secolului al XIV-lea a fost ridicat, de către cnejii din Sălașu de Sus, donjonul ale cărui ruine pot fi văzute și astăzi. Ulterior i s-a adăugat o incintă inelară, completată cu patru turnuri .

Faza I – primele două decenii ale sec. XIV – donjon, înconjurat de incintă din piatră.
Faza a doua – donjonul supraînălțat și incinta supraînălțate.
Faza a treia – în jur de 1588 – adăugate cele 4 turnuri poligonale. Este abandonată în sec XVII .

Ansamblul este format din următoarele monumente:

Donjon
Zid incintă

Se spune că Cetatea Mălăiești era mult prea mică pentru a putea face față unui atac mai serios și avea mai degrabă rol de apărare în conflictele dintre nobilii locali. Chiar și așa însă, se pare că nu era îndeajuns de rezistentă, căci a fost distrusă într-un război civil.

Surse: http://tarahategului.ro/place/cetatea-malaiesti/

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Fortăreața medievală se află pe un deal stâncos, între doi văi. Cu un kilometru înainte de a ajunge în Nucșoara se desprinde un drum spre stânga care urcă spre cetate.
  • În urmă cu doi ani și jumătate, la Cetatea Mălăiești au început lucrările de reabilitare. În total, peste 1,5 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, au fost atrași pentru restaurarea fortăreței, astfel că cetatea a fost salvată de a deveni un simplu morman de pietre.

GALERIE FOTO

LOCALIZARE