CETATEA COLȚ

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendefy.

Cetatea Colț se află pe teritoriul satului Suseni, la intrarea pe valea Raușorului și la 3 km distanțǎ de satul Râu de Mori.
Construcția a avut rol în apărare fiind cea mai puternică cetate cnezială din Transilvania. La poalele stâncii se află biserica fortificată construită în aceeași perioadă de Cândești. Pe pereții bisericii se mai păstrează încă mici porțiuni ale picturii originale. Alături de biserica se dezvoltă o mănăstire de călugări unde poți găsi ajutor și îndrumare în a ajunge la cetate.

Pentru a găsi ruinele se urcă prin pădure timp de 30 de minute, cu mare atenție deoarece nu există marcaje. Veți vedea că fortificația a fost ridicată într-un loc strategic. De aici nobilul putea supraveghea drumul pe care urcau și coborau turmele de oi din munți. Și totodată avea aici un loc sigur unde își păstra bunurile și se retrăgea cu familia în caz de pericol.

Se spune că Cetatea Colț a fost sursa de inspirație a romanului „Castelul din Carpați” scris de Jules Vernes.

Se pare că autorul însuși a fost cândva oaspete la hanul de la poalele stâncilor unde se ridică fortificația. Povestea de dragoste pe care a trăit-o cu domnița cetății l-a inspirat să scrie romanul.

Astăzi se mai păstrează doar ruine din zidurile fortăreței medievale. Și chiar dacă nu credeți în povestea romantică a Castelului din Carpați al lui Jules Vernes, tot merită să urcați pe stâncile vechii cetăți.

MAI MULTE DETALII DESPRE LOCAȚIE:

  • Din Haţeg până în comuna Râu de Mori e o aruncătură de băţ. Din drumul mare, treci mai întâi pe lângă un lac de acumulare, ca să ajungi în mijlocul localităţii istorice, unde un infocentru turistic îţi dă toate cele necesare pentru a vizita împrejurimile: informaţii, broşuri, hărţi, recomandări.
  • Pentru Cetatea Colţ trebuie să apuci calea spre Suseni, ce urcă la Complexul Alpin Râuşor, chiar sub crestele Retezatului.

GALERIE FOTO

LOCALIZARE